Site icon Martin Haller, Blog o ochraně a správě firemního IT

Jak zločinci využívají AI k podvodům vůči firmám

Podvody díky AI

Podvody díky AI

Novináři se mne pravidelně ptají, kdo jsou on-line zločinci a jak provádí své podvody. Je to jednoduchá otázka, avšak stále jsem na ni nenašel jednoduchou odpověď. Druhů podvodů je totiž celá řada. A každý typ podvodu má své zločince i cílovou skupinu. Namátkou třeba (popis je zjednodušen):

Jak vidíte, druhů podvodů existuje opravdu hodně. Pokud budete mít nápad, jak tu problematiku vysvětlit v jednom odstavci, budu rád.😊 A nyní zpět k tomu, s čím máme nejvíce zkušeností, a to k podvodům vedeným vůči firmám.

Žebříček on-line podvodů dle celkové nahlášené škody za rok 2023 dle reportu od FBI (přehled o internetové kriminalitě za rok 2023).

BEC + AI = 💘

Minulý rok jsem na konferencích přednášel o našich zkušenostech s BEC (Business E-mail Compromise) podvody. Snažil jsem se ukázat, jak moc sofistikované tyto útoky mohou být a jak se jim můžeme bránit. Tím jsem chtěl téma BEC podvodů uzavřít.

Jenže do toho přišel neuvěřitelný (alespoň z mého pohledu) vývoj v oblasti umělé inteligence, který podvodníkům umožňuje BEC podvody rozšířit o další „scénáře“. Vyprávět by o tom mohla i firma, která podvodníkům „omylem“ poslala 25 milionů dolarů.

Obávám se, že v případě těchto útoků (sociální inženýrství + AI) je účinnou obranou zatím jen osvěta.😢 Jinak upřednostňuji technická opatření. I proto jsme na toto téma natočili přednášku určenou pro naše zákazníky a jejich zaměstnance. Budu rád, pokud poslouží i vám.

Závěr

Napadá vás něco, co jsem nezmínil? Těším se na váš komentář.😊

A přeji vám, přátelé, ať jsou vaše sítě bezpečné.

Martin

Líbí se vám témata, o kterých píši?

Abyste nemuseli kontrolovat, jestli už vyšel nový článek, rád vám ho ihned po zveřejnění pošlu do e-mailu. Každý kontakt, který mi poskytnete, si nechám vždy jen pro sebe.

Exit mobile version